Go Top

I'm on Fiverr with Web-development skill

'My Last Duchess' by Robert Browning; Brief-answer Questions

My Last Duchess

by Robert Browning

1. What type of poem is “My Last Duchess”? 

Ans: “My Last Duchess” is a dramatic monologue where the speaker is the Duke of Ferrara. 

2. What is the original title of the poem “My Last Duchess”?

Ans: The original title of the poem “My Last Duchess” is "I. Italy". 

3. What is the theme of "My Last Duchess"?

Ans: The theme of "My Last Duchess" is a Renaissance duke’s deep understanding of art and his incapability to understand his wife, the object of the art.

4. Who is the speaker of the poem "My Last Duchess"? [NU 2017]

Ans: Duke of Ferrara is the speaker of the poem "My Last Duchess".

5. What kind of man is the Duke?

Ans: The Duke is a proud, possessive and selfish man having keen interest in art.  

6. Who is the listener in "My Last Duchess"?

Ans: The listener in "My Last Duchess" is an ambassador of the Count of Tyrol.  

7. Who was Fra Pandolf?

Ans: Fra Pandolf is the artist who painted the portrait of the duchess in “My Last Duchess” by Robert Browning. He is not a real artist but a fictitious creation of Browning.

8. How does the Duke treat his wife?

Ans: The Duke treats his wife authoritatively as his personal property.

9. How was the heart of the Duchess?

Ans: The heart of the Duchess was capable of being glad and impressed easily. 

10. Why did the Duke dislike the Duchess?

Ans: The Duke disliked the Duchess because she ranked his gift with anybody’s gift and used to smile while talking with people.

11. Who is Claus of Innsbruck?

Ans: Claus of Innsbruck is the sculptor who made the bronze sculpture of Neptune for the Duke.  

12. Who is Neptune? [NU 2017]

Ans: Neptune is the god of the sea in Roman mythology.

13. What does the statue of Neptune taming a sea-horse symbolize?

Ans: The statue of Neptune taming a sea-horse symbolizes the Duke’s authoritative power and his desire to intimidate everybody around him. 

: