Go Top

'The Death of the Hired Man' by Robert Frost; Brief-answer Question

The Death of the Hired Man

by Robert Frost

1. Who was Silas? [NU 2014]

Ans: Silas was the hired man or servant of Warren in the poem “The Death of the Hired Man” by Robert Frost.

2. What are the names of the couple in the poem ‘The Death of a Hired Man?

Ans: The names of the couple in the poem ‘The Death of a Hired Man’ are Mary and Warren.

3. Who is the hired man in the poem "The Death of the Hired Man"?

Ans: Silas is the hired man in the poem "The Death of the Hired Man".

4. Who was Silas and where was he back from?

Ans: Silas was Warren’s aged servant who came back from his futile search for new job.

5. Who is Warren?

Ans: Warren was the husband of Mary in the poem ‘The Death of the Hired Man’ by Robert Frost.

6. Who is Harold Wilson?

Ans: Harold Wilson is a school-going boy who used to work together with Silas in Warren’s firm.

7. What did Silas say about Wilson?

Ans: Silas told Warren about bringing Wilson back to his farm so that Silas along with Wilson can work smoothly together in the farm.

8. What was Silas' brother?

Ans: Silas' brother was a bank manager.

9. How does Mary define Home? [NU 2016, 2017]

Ans: Mary defines home as “Something you somehow haven’t to deserve”.

10. Why did Mary define home?

Ans: Mary defines home as "Something you somehow haven't to deserve."

11. How does Warren define home?

Ans: Warren defines “Home” as "the place where, when you have to go there, they have to take you in."

12. Identify the relation between Mary, Warren and Silas. [NU 2017]

Ans:

13. Why was Mary waiting for her husband? [NU 2016]

Ans: Mary was waiting for her husband to give him a briefing about the arrival of Silas who has come ‘home’ to die.

14. Why wasn’t Warren satisfied with Silas? [NU 2014]

Ans: Warren wasn’t satisfied with Silas because he was in the habit of working for others when Warren needed him most.

15. Where did Mary send Warren?

Ans: Mary sent Warren towards the stove where Silas was asleep.

16. Why did Mary send Warren to Silas?

Ans: Mary sent Warren to Silas so that he can physically see the present condition of Silas and be sympathetic to him.

17. Why did Mary tell Warren not to talk loudly?

Ans: Mary tells Warren not to talk loudly because it may disturb the sleep of Silas.

18. In “The Death of the Hired Man” the moon is obscured by a cloud. What does it symbolize? [NU 2013]

Ans: The moon being obscured by a cloud in "The Death of the Hired Man" symbolizes the death of Silas.

19. What was Mary’s idea about the return of Silas? [NU 2015]

Ans: Mary believed that Silas returned home to die.

20. Why did Silas leave his job with Warren? [NU 2017]

Ans: Silas left his job with Warren because the later was unable to provide Silas with pocket money necessary for buying tobacco.

21. What answer did Warren give to Silas' request for fixed wages?

Ans: The answer Warren gave to Silas' request for fixed wages is that he couldn’t afford to pay any fixed wages in spite of his desire to pay.

22. What did Marry tell her husband about Silas?

Ans: Marry told her husband about Silas that he had come home to die.

23. What did Warren remark about Silas’ worth as a servant?

Ans: Warren remarked that Silas was no good any more for service and there was nobody to hire and accommodate him at his old age.

24. What is definition of home in the poem "The Death of the Hired Man"?

Ans: The definition of home given in the poem "The Death of the Hired Man" is ‘Home is the place where, when you have to go there, they have to take you in.’

25. What is Mary’s attitude to Silas?

Ans: Mary’s attitude to Silas is motherly in nature. She wants to provide Silas with shelter.

26. What is the name of the hired man?

Ans: The name of the hired man is Silas.

27. Why did Silas leave his job with Warren?

Ans: Silas left his job with Warren because the later was unable to provide him with pocket money necessary to buy tobacco.

28. Why did Warren mock Mary gently?

Ans: Waren mocked Mary gently for taking in a way that Silas belonged to the home where the live in.

29. Why was Mary waiting for her husband?

Ans: Mary was waiting for her husband to give him a briefing about the arrival of Silas who has come ‘home’ to die.

30. What does the moon symbolize in The Death of the Hired Man?

Ans: The moon in The Death of the Hired Man symbolizes the life of Silas.

31. What is Frost's definition of home?

Ans: According to Frost, “Home is the place where, when you have to go there, / They have to take you in.”

: