Go Top

Francis Bacon; Brief-answer Questions

 Francis Bacon

1. Who is Francis Bacon?

Ans: Francis Bacon was an English philosopher and statesman. He is called father of English essay.

2. Who is the father of English essays?

Ans: Bacon is the father of English essays.

3. What is an essay?

Ans:  An essay is a short literary composition on a particular theme or subject, usually in prose and generally analytic, speculative or interpretative.

4. Which literary age does Bacon belong to?

Ans: Bacon belongs to Elizabethan age. 

5. What is pragmatism? [NU 2012]

Ans: Pragmatism means considering only the practical consequences of an action as the basis for judging its value.

6. What is Utilitarianism?

Ans: Utilitarianism is a theory in normative ethics holding that the best moral action is the one that maximizes utility.

7. Why is Bacon called practical philosopher?

Ans: Bacon is called practical philosopher because the philosophy preached by him in his essays is designed for man’s practical gain in this world.

8. Who wrote the book ‘The Advancement of Learnings’? [NU 2013]

Ans: Francis Bacon wrote the book ‘The Advancement of Learnings’.

9. When was Bacon born?

Ans: Francis Bacon was born on 22 January 1561.

10. When was Bacon died?

Ans: Francis Bacon was died on 9 April 1626.

11. Where was Bacon born?

Ans: Bacon was born at The Strand, London, England.

12. What is the nationality of Bacon?

Ans: Francis Bacon was an English man.

13. Who is the father of Bacon?

Ans: Sir Nicholas Bacon is the father of Francis Bacon.

14. What was the father of Bacon?

Ans: The father of Bacon was a Lord Keeper of the Great Seal.

15. Who is the mother of Bacon?

Ans: Lady Anne Bacon was the mother of Bacon.

16. Who is the wife of Bacon?

Ans: Alice Barnham is the wife of Bacon.

17. How many children did Bacon have?

Ans: There was no children of Bacon.

18. What is the occupation of Bacon?

Ans: Bacon was an English philosopher and statesman who served as Attorney General and Lord Chancellor of England.


: