Go Top

'O Captain, My Captain' by Walt Whitman: brief-answer questions

'O Captain, My Captain'

by Walt Whitman

1. Who is Walt Whitman? [NU 2014]

Ans: Walt Whitman is the poet of democracy in American literature.

2. What is the full name of Abe Lincoln?

Ans: The full name of Abe Lincoln is Abraham Lincoln.

3. What was Whitman's belief?

Ans:

4. When was Abraham Lincoln shot?

Ans: Abraham Lincoln was shot on April 14, 1865.

5. Who is called the national poet of America?

Ans: Walt Whitman is called the national poet of America.

6. Who is the poet of democracy in American literature?

Ans: Walt Whitman is the poet of democracy in American literature.

7. Who was Abraham Lincoln?

Ans: Abraham Lincoln was the 16th President of America.

O Captain, My Captain

by Walt Whitman

1. To whom does Walt Whitman pay his respect in “O Captain, My Captain”? [NU 2013]

Ans: Whitman pays his respect to Abraham Lincoln in " O Captain, My Captain".

2. What does ‘fearful trip’ refer to in the poem O Captain My Captain? [NU 2017]

Ans: By "fearful trip" Whitman refers to in the poem "O Captain, My Captain" is the risky steps taken by Abraham Lincoln to remove slavery from America.

3. Who does Whitman call “Captain”? [NU 2015]

Ans: Whitman calls Abraham Lincoln “My Captain”.

4. Why does Whitman address Abraham Lincoln as ‘Captain’? [NU 2014]

Ans: The poet addresses Abraham Lincoln as "Captain" because he thinks that Abraham Lincoln is the captain of the ship “America”.

5. How is the captain lying on the deck of the ship?

Ans: The captain is lying cold and dead on deck of the ship.

6. To whom does Walt Whitman pay his respect in "O Captain, My Captain".

Ans: Whitman pays his respect to Abraham Lincoln in "O Captain, My Captain".

7. What does the poet address as 'Captain'?

Ans: The poet addresses Abraham Lincoln as 'Captain'.

8. What does the poet ask the captain to do?

Ans: The poet asks the captain to rise up because people are waiting on shores to welcome.

9. What happened to the captain?

Ans: The captain had been killed before the ship reached the dock.

10. Who is captain in the poem “O Captain, My Captain?”

Ans: Abraham Lincoln is the captain in the poem “O Captain, My Captain”.

11. Who is the ship and who is the captain?

Ans: The United States of America symbolizes the ship and Abraham Lincoln is the captain of it.

12. Whom does the poet address as "Captain"

Ans: The poet addresses Abraham Lincoln as 'Captain'.

13. Why does the captain not answer?

Ans: The captain does not answer because he is dead.

14. What does the poet refer to when he mentions "fearful trip"?

Ans: By "fearful trip" Whitman refers to the risky steps taken by Abraham Lincoln to remove slavery from America.

15. What does the poet say about 'The ship'?

Ans: The poet says about the ship that it has been anchored safe and sound, its voyage has come to an end and from a fearful trip it has come in with object won.

16. What does Whitman refer to when he mentions "fearful trip"?

Ans: By "fearful trip" Whitman refers to the risky steps taken by Abraham Lincoln to remove slavery from America.

17. What is the duration of American Civil War?

Ans: The duration of American Civil War is April 12, 1861 – May 9, 1865.

18. Who lies ‘fallen cold and dead’?

Ans: The Captain, symbolically Abraham Lincoln, lies ‘fallen cold and dead’.

19. How is the ship anchored?

Ans: The ship is anchored safe and sound.

20. What did Whitman see in his vision?

Ans: In his vision Whitman saw the engagement of armies in war and the consequence of the war.

21. What does the "Western Star" symbolize?

Ans: The ‘Western star’ symbolizes Abraham Lincoln.

22. What does Whitman propose to do for Death?

Ans: Whitman proposes different entertainments for Death. The entertainments include dances, adornments, feastings and exhibition of different sights etc.

23. What does the metaphor 'explode' suggest?

Ans: The metaphor 'explode' suggests the potential of causing much destruction by dreams deferred.

24. What does the star symbolize?

Ans: The star symbolizes Abraham Lincoln.

25. What is Euphrates?

Ans: The Euphrates is the longest and one of the most historically important rivers of Western Asia.

26. What is the poet overtired of?

Ans: The poet is overtired of picking the great harvest of apples he desired.

27. Where is New England?

Ans: New England is a region of the Northeastern United States consisting of the six states of Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island, and Vermont.

28. Why do the mourners sit down?

Ans: The mourners sit down for the sake of starting the funeral service.

29. What did the bird sing in Whitman's poem?

Ans: The bird in Whitman's poem sing the ‘Song of the bleeding throat, Death’s outlet song of life.’

: