Go Top

Brief question answer from 'Arms and the Man' Part-2

Arms and the Man

by George Bernard Shaw

16. What is Slivinitza? 
Ans: Slivnitsa is a town in western Bulgaria, 22 km away from Sofia, where Servo-Bulgarian war took place in 1885.
17. What is Turkish ottoman?
Ans: 'Turkish Ottoman' means a cushioned seat or sofa without back or arms.
18. How old is Raina? 
Ans: Raina is 23 years old.
19. Who is Raina’s mother? [NU 2016]
Ans: Raina’s mother is Catherine.
20. Who is the anti-hero in "Arms and the Man"? 
Ans: Bluntschli is the anti-hero in "Arms and the Man".
21. What is Byronism? 
Ans: Byronism means the possession of the characteristics of Byron or his poetry, especially romanticism, melancholy, and melodramatic energy.
22. Who is described as a Byronic hero in Arms and the Man and why?
Ans: Sergius is described as a Byronic hero in Arms and the Man because he has an underlying despair about life.
23. How old is Captain Bluntschli / the Chocolate-cream Soldier? [NU 2015]
Ans: Captain Bluntschli / the Chocolate-cream Soldier is 34 years old.
25. What is the nationality of Bluntschli?
Ans: Bluntschli is a Swiss.
26. What is the nationality of the Chocolate - Cream Soldier?
Ans: Chocolate - Cream Soldier is a Swiss.
27. How did Bluntschli enter the bedroom of Raina?
Ans: Bluntschli entered the bedroom of Raina climbing the water pipe.
28. Why did Bluntschli enter Raina's bedroom? [NU 2012]
Ans: Bluntschli entered Raina's bedroom to take shelter and save himself from the attack of the Bulgarian soldiers.
29. What were the two weapons that Bluntschli used in the bedroom of Raina?
Ans: The two weapons that Bluntschli used in the bedroom of Raina are his revolver and her cloak.
30. "Nine soldiers out of ten are born fools"– who is the speaker?
Ans: Bluntschli is the speaker of the speech, "Nine soldiers out of ten are born fools".

: