Go Top

'The Caretaker' by Harold Pinter: brief-answer Questions

The Caretaker

by Harold Pinter

1. Who is the writer of "The Caretaker"?

Ans: Harold Pinter is the writer of the play "The Caretaker".

2. Who was Harold Pinter? When and where was he born?

Ans: Harold Pinter was a modern dramatist. Harold Pinter was born on 10 October,1930 in Hackney in East London.

3. When was Harold Pinter awarded Nobel Prize? [NU 2013, 2016]

Ans: Harold Pinter was awarded Nobel Prize in 2005 for literature.

4. What is the basic philosophy of the writing of Harold Pinter?

Ans:

5. Who is Davies?

Ans: Davies is a rootless wanderer. He is in his sixties rescued by Aston from the brawl at the café.

6. Who is Mick?

Ans: Mick was the younger brother of Aston.

7. Who is offered the job of caretaker?

Ans: Davies is offered the job of caretaker.

8. Who is the caretaker in The Caretaker?

Ans: Davies is the caretaker in The Caretaker.

9. Who rescued Davies from the brawl at the cafe?

Ans: Aston rescued Davies from the brawl at the café.

10. How does Davies react at the offer of the job of a Caretaker? [NU 2013]

Ans: At the offer of the job of a Caretaker Davies seems reluctant to accept the position.

11. How is Aston disturbed by Davies from going to sleep? [NU 2016]

Ans: Aston is disturbed from going to sleep by the snorting and the noise made Davies.

12. How many characters are presented in the Caretaker? [NU 2016]

Ans: Only three characters namely Aston, Mick and Davies are presented in The Caretaker.

13. What is Sidcup? [NU 2017]

Ans: Sidcup is a town medium in size fourteen miles south of London.

14. What name does Davies use as his identity? [NU 2015]

Ans:

15. Why did Davies quarrel in the cafe? [NU 2013, 2017]

Ans: Davies quarreled with the Scotchman in the café because the Scotchman told him to take the bucket of rubbish outside, which he thought was not his duty.

16. What was the cause of Aston’s brain damage? [NU 2014]

Ans: The cause of Aston's Brain damage was the electric shock treatments he received years ago.  

17. Why did Davies leave his wife? [NU 2014]

Ans: Davis left his wife because he found her washing her underclothes in a saucepan which was used for cooking vegetables.

18. Who does Davies refuse the shoes offered?

Ans: Davies refuses the shoes offered by Aston.

19. Why does Davies refuse the shoes offered by Aston? [NU 2014]

Ans: Mick refuses to offer Davies a job or a room because he has falsely introduced himself as an expert interior decorator.

20. Why was Davies expelled from the house of Aston and Mick? [NU 2017]

Ans: Davies was expelled from the house of Aston and Mick because of his abusive remarks to Aston.

21. How does Davies react at the offer of the job of a Caretaker?

Ans: At the offer of the job of a Caretaker Davies seems reluctant to accept the position.

22. How does Mick threaten Davies?

Ans: Mick threatens Davies by saying that he (D) will be taken to the police station and also be kept in police custody.

23. How is Aston disturbed by Davies form going to bed?

Ans: Aston is disturbed by Davies form going to bed in that Davies’ habit of snorting and making noises makes Aston’s sleep run away.

24. How is Aston disturbed by Davies from going to sleep?

Ans: Aston is disturbed from going to sleep by the snorting and the noise made Davies.

25. How is Davies trapped by Mick?

Ans: Davies is trapped by Mick when he(M) makes Davies believe that Aston is “work shy”.

26. How is Davies terrified by the vacuum cleaner light?

Ans: Davies is terrified by Mick by pursuing him around the darkened room with a vacuum cleaner.

27. How many characters are presented in "The Caretaker"?

Ans: Only three characters namely Aston, Mick and Davies are presented in The Caretaker.

28. Name the characters in "The Caretaker"?

Ans: The characters in "The Caretaker" are Aston, Mick and Davies.

29. What do Devies’s ‘papers’ refer to?

Ans: Devies’s ‘papers’ are the means of establishing his identity.

30. What do you know of Aston?

Ans: Aston is a kind-hearted man. He rescues Device and offers him(D) everything necessary for him.

31. What does Aston plan to build?

Ans: Aston plans to build a shed where he can do woodworking.

32. What does the title The Caretaker symbolize?

Ans: The Caretaker symbolizes the persons serving others for their welfare.

33. What happened to Aston after his operation?

Ans: Aston started talking too much after his operation.

34. What is Mick' s motive when he offers to sell the house to Davies?

Ans: Mick’s offer to sell the house to Davies shows his motive to attack him at his weak point because he is in no position to buy a house.

35. What is Mick’s first question to Davies?

Ans: “What is the game?” is Mick's first question to Davies.

36. What is Mick's motive in showing violence to Davies?

Ans: Mick's motive in showing violence to Davies is that he wants to dominate and frighten Davies by his swift, decisive physical action.

37. What is Mick's occupation?

Ans: Mick is a businessman in the “building trade”.

38. What is setting of the play The Caretaker?

Ans: The setting of the play The Caretaker is in a house in West London.

39. What is Sidcup?

Ans: Sidcup is a medium sized town situated fourteen miles south to London.

40. What kind of man is Aston?

Ans: Aston is a kind-hearted man. He rescues Davies and offers him (D) everything necessary for him.

41. What makes Mick angry with Davies?

Ans: Davies’ comment regarding Mick’s inexperience as an interior decorator makes Mick angry with Davies.

42. What type of play is ‘The Caretaker’?

Ans: ‘The Caretaker’ is a tragicomedy.

43. What type of play is The caretaker?

Ans: The caretaker is a comedy of menace.

44. What is "Theatre of the Absurd"?

Ans: Theatre of the Absurd indicates a kind of drama that is based on the philosophy of existentialism. It presents the characters struggling to find order and purpose in the meaningless universe. It indicates the meaningless existence of life.

45. What was the cause of Aston's brain damage?

Ans: The cause of Aston's brain damage was the electric shock treatments he received years ago.

46. What was the cause of Davies's quarrel in the cafe?

Ans: Davies quarreled with the Scotchman in the café because the Scotchman told him to take the bucket of rubbish outside, which he thought was not his duty.

47. When does Davies draw knife towards Aston?

Ans: Aston accuses Davies of spreading bad smell in the room. So Davies gets furious and draws knife towards Aston.

48. Where does the action of the play The Caretaker take place?

Ans: The action of the play The Caretaker takes place in a house in West London.

49. Why did Davies leave his wife?

Ans: Davis left his wife because he found her washing her underclothes in a saucepan which was used for cooking vegetables.

50. Why did Davies quarrel in the cafe?

Ans: Davies quarreled with the Scotchman in the café because the Scotchman told him to take the bucket of rubbish outside, which he thought was not his duty.

51. Why did Davis leave his wife?

Ans: Davis left his wife because he found her washing her underclothes in a saucepan which was used for cooking vegetables.

52. Why do the women have no role in the Play, 'The Caretaker'?

Ans: There is no nurture without nature. There is no scope of women character in the play. So, women have no role to play.

53. Why does Davies abuse Aston?

Ans: Devies’ snorting in sleep causes disturbance in Aston’s sleep. So, Aston wakes him(D) up and disturbs him in sleep. At this, Devies reacts seriously and abuses Aston.

54. Why does Davies intend to go to Sidcup?

Ans: Davies intends to go to Sidcup to pick up his ‘papers’. Since Davies has been living under the assumed name, Bernard Jenkins, he needs documents to prove his introduction.

55. Why does Devies abuse Aston?

Ans: Devies abuses Aston because his (A) his snorting and noise cause disturbance in his sleep

56. Why does Mick attack Davies?

Ans: Mick attacks Davies because he thought him to be an intruder in his brother Aston's abode.

57. Why does Mick call Davies "a wild animal"?

Ans: Davies called Aston a madman. It made Mick furious. That’s why Mick calls Davies 'a wild animal' and tells him to go.

58. Why does Mick refuse to offer Davies a job or a room?

Ans: Mick refuses to offer Davies a job or a room because he has falsely introduced himself as an expert interior decorator.

59. Why does Mick threaten Davies?

Ans: Mick threatens Davies for calling Aston “nutty”.

60. Why is Davies driven out of the house?

Ans: Davies is driven out of the house because Mick and Aston discover that Davies has attempted to play each of the brothers against the other.

61. Why is Davies upset about the house of Aston?

Ans: Davies is upset about the house of Aston because he comes to learn that other rooms of the house are occupied by the foreigners.

62. Why was Davies expelled from the house of Aston and Mick?

Ans: Davies was expelled from the house of Aston and Mick because of his abusive remarks to Aston.

63. Write the names of the characters presented in The Caretaker.

Ans: Only three characters namely Aston, Mick and Davies are presented in The Caretaker.

: