Go Top

'Look Back in Anger' by John Osborne: brief-answer Questions

Look Back in Anger

by John Osborne

1. Who helped Jimmy to start a sweet-stall? [NU 2016, 2014]

Ans: Hugh Tanner’s mother helped Jimmy to start a sweet stall.

2. Who is Colonel Redfern? [NU 2017]

Ans: Colonel Redfern is the father of Alison. He was the Commander of a Maharaja’s army in an Indian state before the freedom of India.

3. Who is Helena Charles? [NU 2014, 2016]

Ans: Helena Charles is Alison’s true and intimate friend, an actress by profession. She comes to Jimmy’s house to stay with them for some days.

4. Who is Jimmy Porter?

Ans: Jimmy Porter, the husband of Alison, is the protagonist of Look Back in Anger.

5. How does Jimmy mock Alison’s father? [NU 2014]

Ans: Jimmy mocks Alison's father who, he says, was very happy in imperialist India, but who is leading a life of regret at having lost the benefits he was used to as the commander of Maharajah’s army.

6. How, according to Jimmy, is Alison’s passion for him? [NU 2013]

Ans: According to Jimmy Alison’s passion is like a python that devours an animal.

7. What do Jimmy and Alison call each other? [NU 2016]

Ans: Jimmy and Alison call each other Squirrel and Bear respectively.

8. What is Alison’s realization of female domination? [NU 2013]

Ans: According to Alison, if a woman tries to dominate her husband, she is sure to be discarded like herself.

9. What is the name of Alison’s father? [NU 2015]

Ans: Colonel Redfern is the name of Alison's father.

10. How are Alison and Jimmy reconciled?

Ans: Alison and Jimmy are reconciled through their recourse to the ‘bear and squirrel’ game.

11. Who is Nigel?

Ans: Nigel is the brother of Alison.

12. How does Alison and jimmy reconciled?

Ans: During their separation, Jimmy proves himself a normal man and Alison’s miscarriage brings her sense back. She returns to her husband’s house and they are reconciled

13. How does Alison surrender to Jimmy?

Ans: After her miscarriage, Alison returns to Jimmy and raising her face towards Jimmy, she says that she is in mind groveling and crawling. She collapses at his feet and thus Alison surrenders to Jimmy.

14. What does Jimmy call Alison and her brother Nigel?

Ans: Jimmy calls Alison and her brother Nigel “sycophantic, phlegmatic and pusillanimous”.

15. What is Alison's comment on marriage after her return to Jimmy?

Ans: After Alison’s return to Jimmy, she comments that marriage can last only if both the husband and the wife can adjust to each other.

16. What is the cause of tension in the marital life of Jimmy and Alison?

Ans: Class distinction in the social system is the cause of tension in the marital life of Jimmy and Alison.

17. What makes Alison suffer passively?

Ans:

18. What was Alison's father?

Ans: Alison's father is a retired army officer, the Commander of a Maharaja’s army in an Indian state before the freedom of India.

19. What was Jimmy angry with Alison’s parents?

Ans: Jimmy is angry with Alison’s father for taking the benefits of imperialism and Alison’s mother for her social class.

20. Which classes do Jimmy, Alison and Chiff belong to?

Ans: Jimmy and Cliff belong to working the working class and Alison belongs to the upper middle class.

21. Why did Helena come to Alison's house?

Ans: Helena came to Alison's house to stay for a visit.

22. Why does Alison hesitate to reveal her pregnancy to Jimmy?

Ans: Alison hesitates to reveal her pregnancy to Jimmy lest he should suspect her motive.

23. Where is the first scene of 'Look Back in Anger’ set? [NU 2017]

Ans: The first scene of Look Back in Anger is set in the Jimmy Porter’s one-room flat in an early April evening.

24. Why does Jimmy in “Look Back in Anger” hate Sundays? [NU 2013]

Ans: Sunday is a day when some routine-bound activities are done in Jimmy’s family---reading newspaper, drinking tea, Alison’s ironing the clothes etc. Jimmy is dissatisfied with routine life. So, he hates Sundays.

25. By how many years is Madeline senior to Jimmy?

Ans: Madeline is senior to Jimmy by ten years.

26. By What epithet was Osborn commonly called after the publication of Look Back in Anger?

Ans: After the publication of Look Back in Anger, Osborn was commonly called a dramatist of outstanding promise.

27. How did John Osborne earn his living in his early career?

Ans: In his early career, John Osborne earned his living by working as a journalist.

28. How is Jimmy's attitude to Helena?

Ans: Jimmy is hostile to Helena whom he regards as his natural enemy.

29. In what respects is look back in anger a landmark in the history of English drama?

Ans: Look Back in Anger is a landmark in the history of English drama in that it associated the concepts of the “Angry Young Man” and the “Kitchen Sink drama”.

30. What is Helen's comment on Jimmy?

Ans: Helen's comment on Jimmy is that he was born out of his time, and there is no place for people like him any longer either in sex or politics or anything else.

31. What is Jimmy’s attitude to Helena?

Ans: Jimmy is hostile to Helena and regards her as his natural enemy.

32. What is 'Kitchen Sink drama'?

Ans: Kitchen sink drama is a classic type of story. It focuses on the trials and experiences of the urban working class. John Osborne’s Look Back in Anger is a kitchen sink drama.

33. What is Redfern's rank in the army?

Ans: Redfern's rank in the army is that of a Colonel.

34. What is the Bears and Squirrels game?

Ans: The Bears and Squirrels game indicates the conjugal relationship of Jimmy and Alison. It is a kind of escape for them from the harsh and bitter realities of life.

35. What is the profession of Jimmy?

Ans: The profession of Jimmy is to run a sweet stall.

36. What newspaper does Jimmy Porter read on Sunday?

Ans: Sunday papers and radical Weeklies.

37. What, according to Jimmy, is wrong with the Sunday papers?

Ans: According to Jimmy, what is wrong with the Sunday papers is that they are boring and they make him “feel ignorant.”

38. When did Osborne join the stage?

Ans: Osborne joined the stage in 1948.

39. Where is the first scene of Look Back in Anger set?

Ans: The first scene of Look Back in Anger is set in the Jimmy Porter’s one-room flat in an early April evening.

40. Why did Helena leave Jimmy?

Ans: Helena leaved Jimmy to give him back to Alison.

41. Why did Jimmy Porter play the trumpet loudly?

Ans: Jimmy Porter played the trumpet loudly to show his emotion to Alison.

42. Why does Jimmy criticise female sex?

Ans: Jimmy criticizes female sex because they, according to him, bleed men to death while men have nothing to do but to allow them to do so.

43. Why does Jimmy criticize people offering sacrifices to the gods?

Ans: Jimmy criticizes people offering sacrifices to the gods because he believes that people mostly give up only those things which they never really wanted in the first instance or which they were incapable of really wanting.

44. Why does Jimmy criticize women folk?

Ans: Jimmy criticizes female folk because they, according to him, bleed men to death while men have nothing to do but to allow them to do so.

45. Why is Look Back in Anger a landmark?

Ans: Look Back in Anger is a landmark in the history of English drama in that it associated the concepts of the “Angry Young Man” and the “Kitchen Sink Drama”.

: