Go Top

'Morning Song' by Sylvia Plath: brief-answer Questions

Morning Song

by Sylvia Plath

1. How does Sylvia Plath make a comparison between a child and a cat? [NU 2014]

Ans: Sylvia Plath makes a comparison between a child and a cat by describing the mouth of the baby as it cries as a cat's mouth.

2. What does ‘New Statue’ refer to in the poem ‘Morning Song’? [NU 2016]

Ans: In the poem “Morning Song” the phrase ‘new statue’ means the new born baby.

3. When was the poem “Morning Song” written? [NU 2013]

Ans: The "Morning Song" was written in 1961.

4. How does Sylvia Plath make a Comparison between a child and a cat?

Ans: Sylvia Plath makes a comparison between a child and a cat by describing the mouth of the baby as it cries as a cat's mouth.

5. How does the mother speaker address her child at the beginning of the poem Morning Song?

Ans: At the beginning of the poem ‘Morning Song’ the mother speaker address her child by saying “Love set you going…”

6. What does "a fat gold watch" refer to?

Ans: The phrase “a fat gold watch” refers to the size of the incredibly valuable new born baby.

7. What does ‘new statue’ refer to in the poem “Morning Song”?

Ans: In the poem “Morning Song” the phrase ‘new statue’ means the new born baby.

8. What is 'Morning Song' about?

Ans: “Morning Song” is about the awakening of maternal instinct.

9. What does "Cow-heavy" refer to?

Ans: "Cow-heavy" refers to the tired, ugly and fragile state of a mother after giving birth to a baby.

10. What is one of the first questions asked when a child is born?

Ans:

11. What was the theme of the poem "Morning Song"?

Ans: The theme of the poem “Morning Song” is the awakening of maternal instinct.

12. When was the "Morning Song" Written?

Ans: The "Morning Song" was written in 1961.

13. Who is addressed in the poem 'Morning Song'?

Ans: The newborn baby of the speaker is addressed in the poem 'Morning Song'.

14. Why did the midwife slap the newborn’s footsoles?

Ans: The midwife slapped the newborn’s footsoles in order to provide it with a gateway into life.

15. Why is the baby’s cry called 'bald'?

Ans: The baby’s cry called is 'bald' because it is a meaningless cry for drawing attention only, not for expressing any pain.

16. In what respect is a child compared to a cat?

Ans: A child is compared to a cat in respect of its manner of sucking milk from the mother’s breasts.

17. What does the phrase “a fat gold watch” refer to?

Ans: The phrase “a fat gold watch” refers to the size of the incredibly valuable new born baby.

: