Go Top

Restoration Period (1660-1700); Brief-answer Questions

Restoration Period (1660-1700)

1. What is Restoration?

Ans: 'Restoration' means the restoration of the monarchy in England in 1660. It marked the return of Charles II as king (1660–85) following the period of Oliver Cromwell's Commonwealth. 

2. When did the Restoration take place and who was restored to English Throne? [NU 2015]

Ans: The Restoration took place on May 29, 1660. Charles II was restored to English Throne.

3. Why is the 18th century in English literature called Augustan age?

Ans: The 18th century in English literature is called Augustan age because the writers of this period imitated the style and elegance of the writers who wrote in Italy during the reign of the Emperor Augustus.

4. What is a Restoration comedy?

Ans: Restoration comedy is a kind of comedy written in the Restoration Period. It is identical to the comedy of manners as it also ridicules the manners, conventions, faithlessness and intrigues of the members of the upper class society of the Restoration Period of England.

5. What is Comedy of Manners?

Ans: Comedy of Manners is a comedy that satirizes behavior in a particular social group, especially the upper classes.

6. Who popularized Comedy of Manners? [NU 2013, 2018]

Ans: William Congreve popularized the Comedy of Manners.

7. Name the political parties of the restoration period.

Ans: "Whig" and "Tory". 

8. Who are the major dramatists of the Restoration period?

Ans: John Dryden, William Congreve and William Wycherly are the major dramatists of the Restoration period.

9. What is satire? [NU 2016]

Ans: Satire is a literary genre in which follies, foibles, defects etc. of the individual and the institution are ridiculed for correction and reformation.

10. What is Lampoon?

Ans: Lampoon is a work of literature ridiculing severely the character or behavior of a person, society, etc.

11. What is the difference between satire and lampoon?

Ans: Satire refers to the work that blends criticism, wit, and ironic humor with the aim of ridiculing or rebuking someone or something On the other hand, a lampoon is a virulent attack on an individual.

12. What type of writing is "Gulliver's Travels”?

Ans: "Gulliver's Travels’ is a bitter/pungent satire written by Jonathon Swift.

13. Who has composed "Gulliver's Travels"?

Ans: Jonathan Swift has composed "Gulliver's Travels".

14. Name the most celebrated writing of Jonathon Swift. [NU 2017]

Ans: “Gulliver's Travels”. 

15. Who is called the father of English prose/essay?

Ans: Francis Bacon is called the father of English prose.

: