Go Top

Reformation Age (1625-1660); Brief-answer Questions

Reformation Age (1625-1660)

1. What is Reformation / Reformation Movement?

Ans: The Reformation Movement was a Europe-wide religious movement in the 16th century aiming at the reformation in the abuses in the Roman Catholic Church. It brought significant changes in social, economic, political and religious, all aspects of English life.

2. Who initiated the Reformation / Protestant Reformation?

Ans: Martin Luther initiated the Protestant Reformation

3. Who was Cromwell? [NU 2017]

Ans: Oliver Cromwell was the Lord Protector of the Commonwealth of England, Scotland and Ireland between 1653 to1658. He was an English military. He became a political leader.

4. Who is Anne Boleyn? 

Ans: Anne Boleyn was the Queen of England from 1533 to 1536 as the second wife of King Henry VIII. 

5. Who is Martin Luther? 

Ans: Martin Luther is a notable theologian who protested first against the Catholic Church for its ill-practices and mismanagement.

6. Who was the first translator of the Bible? [NU 2018]

Ans: Wycliffe was the first translator of the Bible.

7. What is "The Authorized Version of the Bible"?

Ans: "The Authorized Version of the Bible" is an English translation of the Christian Bible for the Church of England. It was published in 1611. It is so called because it was authorized by King James I.

8. What is Protestantism? 

Ans: Protestantism is a form of Christianity which originated with the Reformation, a movement against what its followers considered to be errors in the Roman Catholic Church.

9. What is Catholicism?

Ans: Catholicism is the faith, practice and church order of the Roman Catholic Church.

: