Go Top

Brief question answer from 'Riders to the Sea' Part-3

Riders to the Sea

John Millington Synge

31. Where did Michael buy the stick from for his mother? [NU 2015]
Ans: Michael bought the stick from Connemara for his mother. 
32. Who is Michael?  
Ans: Michael is the fifth son of “Maurya”. He was drowned in the sea. 
33. How long has Maurya been waiting for Michael?
Ans: Maurya has been waiting for Michael for 9 days.
34. How could Nora and Catherine be sure of the death of Michael? [NU 2013]
Ans: Nora and Catherine could be sure of the death of Michael through identifying the stiches of the stockings of Michael. 
35. Where does the young priest get a shirt and plain stocking?
Ans: The young priest gets a shirt and plain stocking in Donegal.
36. Where was Michael drowned?
Ans: Michael was drowned in Donegal.
37. Where was Michael's dead body found? [NU 2017]
Ans: Michael's dead body was found in Donegal.
38. How was Michael's dead body found?
Ans: The dead body of Michael was found by a boatman.
39. Who are the first to die in Riders to the sea?
Ans: The first to die in Riders to the sea are Maurya’s sons Stephen and Shawn.
40. What is curragh? 
Ans: Curragh is a kind of small fishing boat used on the west coast of Ireland.
41. What is Samhain?
Ans: Samhain is a Gaelic festival marking the end of the harvest season and the beginning of winter or the "darker half" of the year.
42. Who is the last to die in “Riders to the Sea”?
Ans: Bartley, the youngest son of Maurya, is the last to die in "Riders to the Sea"
43. How did Bartley die? [NU 2013]
Ans: On his way to the Galway Fair, Bartley was riding the red mare while the gray pony which was running behind him knocked him over into the strong high waves where he crashed with the rocks and died.
44. What does the 'Holy Water' signify in Riders to the Sea? [NU 2018]
Ans: The "Holy Water" in Riders to the Sea signifies the act of spiritual cleansing.
45. What premonition of Bartley's death did Mauria have?
Ans: Mauria had seen the ghost of Michael riding on the grey pony behind Bartley who was riding on the red mare. This “fearful thing” is a premonition of Bartley’s imminent death.
46. Who are the "Riders" in "Riders to the Sea"? [NU 2011, 2014]
Ans: In "Riders to the Sea", the riders are Maurya’s husband, six sons and her father in law. But on broader sense all the fishermen of the Aran Islands are the ‘riders’
47. Who is the antagonist in “The Riders to the Sea”?
Ans: The sea or nature is the antagonist in The Riders to the Sea.
48. Who is the first speaker and who is the last speaker in Riders to the Sea?
Ans: Nora is the first speaker and Maurya is the last speaker in Riders to the Sea.
49. What were Maurya's last words? [NU 2012]
Ans: Maurya's last words are "No man at all can be living for ever, and we must be satisfied"
50. How does Maurya console herself at the end of the play? [NU 2011, 2017]
Ans: Maurya consoles herself at the end of the play by saying that “No man at all can be living forever”.
51. What message do you find in the play Riders to the Sea? [NU 2014]
Ans: In the play Riders to the Sea, we find the message that no man at all can be living forever and we must be satisfied at one’s premature death.

: