Go Top

Brief question answer from 'The Merchant of Venice' (Part-3)

The Merchant of Venice

by William Shakespeare


31. What was engraved on the leaden casket?

Ans: The sentence “Who chooseth me must give and hazard all he hath” was engraved on the leaden casket.

32. Which casket did contain the picture of Portia?

Ans: The leaden casket contained the picture of Portia.

33. What casket does Bassano choose?

Ans: Bassano chooses the lead casket.

34. What has been reported about the ships of Antonio?

Ans: It has been reported that all the ships of Antonio are lost in the sea storm.

35. Why did Shylock break the agreement with Antonio? [NU 2016]

Ans: Shylock broke the agreement with Antonio because he was unable to separate a pound of Antonio’s flesh without shedding blood.

36. What is the “Trial Scene”?

Ans: The “Trial Scene” that appears in Act IV, Scene I in the play The Merchant of Venice is the longest and the most crucial scene of the play. Here Shylock demands the right to cut a pound of flesh from Antonio's body.

37. Why does Portia disguise as a lawyer?

Ans: Portia disguises as a lawyer because women were not allowed to be advocates in those days.

38. How does Portia disguise herself?

Ans: Portia disguised herself as a lawyer.

39. How does Nerissa disguise herself in the trial scene?

Ans: In the trial scene, Nerissa disguises herself as 'Balthazar's law clerk.

40. Who is Daniel?

Ans: Daniel is a great prophet of the Pre-Christian Period and a familiar figure for his judgement.

41. What is the miracle which saves the life of Antonio?

Ans: The impossibility of severing a pound of flesh from the body of Antonio without shedding a single drop of blood is the miracle that saves the life of Antonio

42. Who is Orpheus?

Ans: Orpheus was a legendary musician, poet, and prophet in ancient Greek religion and myth.

43. Where does the closing scene of the play The Merchant of Venice take place?

Ans: The closing scene of the play The Merchant of Venice takes place at Belmont.

44. What racial conflict is noticed in “The Merchant of Venice”?

Ans: The racial conflict between Jews and Christians is noticed in “The Merchant of Venice”.

45. Is The Merchant of Venice a comedy or tragedy?

Ans: The Merchant of Venice is a tragicomedy, a mixture of both tragedy and comedy.

46. What do you understand by a romantic comedy? Name one play of this type.

Ans: Romantic comedy is a form of comedy that mainly deals with the theme of love, starts with problems of the lovers but ends with the lovers’ happy union. As You Like It is a romantic comedy.

: