Go Top

'Tess of the D'Urbervilles' by Thomas Hardy: brief-answer Questions

Tess of the D'Urbervilles

by Thomas Hardy

1. How did Tess baptize her child?

Ans: Tess baptized her child gathering her siblings.  

2. How did Tess die?

Ans: Tess is hanged as punishment for murder.

3. How does Alec die?

Ans: Ales is stabbed to death by Tess.

4. How does Angel react to Tess's account of her past life?

Ans: Angel reacts to Tess's account of her past life is such a way that devastates Tess. He says that now she is different from the one he married and laughs wildly.

5. How does Tess kill Alec?

Ans: Tess kills Alec by stabbing him with a knife.

6. How did Jhon Derberfield get to know his family lineage?

Ans: As Jhon Derberfield walks home to the village of Marlott, he meets Parson Tringham who greets him as “sir John”. Tringham declares that he recently learned that he is from Durberville lineage descended from Sir Pagan D’urberville who fought with William, the Conqueror.

7. How does Tess make herself ugly?

Ans: Tess makes herself ugly by clipping off her eyebrows and tying a handkerchief around her face as though she had a toothache.

8. How does Tess respond when she is arrested?

Ans: When Tess is arrested she feels strangely relieved. She is glad she will not live, because she feels unworthy of Angel’s love.

9. How has Tess broken a social law?

Ans: Tess has broken a social law by having pre-marital sex with Alec.

10. How is Alec D'Urberville?

Ans: Alec D'Urberville is fraud and lustful young man.

11. How is Tess a victim of double standard?

Ans: Tess is a victim of Social Prejudice and Male Dominance in Victorian patriarchal society.

12. How many brothers does Angel Clare have?

Ans: Angel Clare has two brothers.

13. How many parts are there in the plot of the novel Tess of the D'Urbervilles?

Ans: There are seven parts in the plot of the novel Tess of the D'Urbervilles.

14. How was Liza-Lu?

Ans: Liza-Lu was innocent. Tess describes Liza-Lu to Angel as “all the best of me without the bad of me”. Tess encourages Angel to look after and even marry Liza-Lu after Tess’ death.

15. How was Prince Killed?

Ans: Prince was killed by his collision with Tess’s carriage with the mail cart.

16. In 'Tess of the d'Urbervilles', who is called the Queen of Spades?

Ans: In 'Tess of the d'Urbervilles', Car Darch is called the Queen of Spades.

17. In which town did Tess finally meet Angel?

Ans: Tess finally met Angel at an inn at Sandbourne but passed last night with Angel at Stonehenge.

18. Is Tess' story full of omens?

Ans: Yes, Tess' story is full of omens and her tragedy is largely prefigured by all the bad omens.

19. On what ground did Angel flee from Tess?

Ans: Angel fled from Tess when he finally learns of Tess' past with Alec and her son Sorrow.

20. What advice does Mrs. Durbeyfield give Tess?

Ans: Mrs. Durbeyfield advises Tess not to tell Angel her secret.

21. What does Tess name her child?

Ans: Tess names her child ‘Sorrow’.

22. What does Tess write a letter to Angel?

Ans: Tess writes a letter about his past to Angel.

23. What does the club walking symbolize in Tess of the D' Urbervilles?

Ans: The club walking in Tess of the D' Urbervilles symbolizes the ritual of purity and springtime.

24. What draws Tess and Angel to each other?

Ans: Music draws Tess and Angel to each other.

25. What happened to prince in Tess of the D' Urbervilles?

Ans: The collision of Tess’s carriage with the mail cart killed Prince.

26. What is club-walking?

Ans: The club-walking symbolizes the ritual of purity and springtime.

27. What is Hardy's conclusion on Tess at the end of the novel?

Ans: Hardy's conclusion on Tess at the end of the novel is that Tess is a pure woman.

28. What is Old Lady Day?

Ans: Old Lady Day is the day that lots of farm workers change positions and move from farm to farm looking for new work.

29. What is Parson Tringham?

Ans: Parson Tringham is the local historian in Tess of the d'Urbervilles by Thomas Hardy.

30. What is Talbothays?

Ans: Talbothays is a dairy firm, located in the Valley of the Great Dairies. It is the place where Tess experiences her greatest happiness. It is lush, green, and fertile.

31. What is the Chase in Tess of D ‘Urbervilles’?

Ans: In ‘Tess of D‘Urbervilles’, the Chase is the oldest wood in England.

32. What is the educational qualification of Angel Clare?

Ans:

33. What is the name of immediate younger sister of Tess?

Ans: The name of immediate younger sister of Tess is Liza-Lu.

34. What is the name of Tess sister?

Ans: The name of Tess’ sister is Liza-Lu.

35. What is the name of Tess' village?

Ans: The name of Tess’ village is Marlott.

36. What is the name of Tess's son?

Ans: The name of Tess’ son is Sorrow.

37. What is the name of the Durbeyfield family horse?

Ans: Prince is the name of the Durbeyfield family horse.

38. What is the name of the father of Angel Clare?

Ans: The name of the father of Angel Clare is Reverend Clare.

39. What is the name of the horse of the family of Tess?

Ans: Prince is the name of the horse of the family of Tess.

40. What is the sub-title of "Tess of the D'Urbervilles"?

Ans: The sub-title of "Tess of the D'Urbervilles" is “A Pure Woman”.

41. What was the ambition of Tess?

Ans: The ambition of Tess was to be a teacher.

42. What was the first accident in Tess's life?

Ans: The first accident in Tess’ life was the accident between the mail cart and the Durbeyfield wagon carrying Tess and her brother Abraham.

43. What, according Joan, is Tess' Trump card?

Ans: According to Joan, Tess's Trump card is her good looks.

44. Where and when was Tess molested by Alec?

Ans: Tess was molested by Alec on a Saturday in September in the Chase, the oldest wood in England.

45. Where and when was Tess raped by Alec?

Ans: Tess was raped by Alec on a Saturday in September in the Chase, the oldest wood in England.

46. Where do Angel and Tess first see each other?

Ans: Angel and Tess first see each other at The May Day dance.

47. Where does Tess become a 'Maiden No More'?

Ans: Tess becomes a 'Maiden No More' in the Chase, ‘the oldest wood in England’, where she is raped by Alec.

48. Where does Tess fall in love with Angel?

Ans: Tess falls in love with Angel at Talbothays.

49. Where does the action of the novel ‘Tess of the D’ Urbervilles’ begin?

Ans: The action begins on the road in the evening in late May.

50. Where was Tess grown up?

Ans: Tess was grown up in Marlott.

51. Who are the roommates of Tess?

Ans: Retty, Marian and Izz are the roommates of Tess.

52. Who has converted Alec?

Ans: Reverend Clare, father of Angel Clare, converted Alec.

53. Who is Izz Huett?

Ans: Izz Huett is Tess' friend at Talbothays and Flintcomb-Ash.

54. Who is Joan Durebeyfield?

Ans: Joan Durebeyfield is Tess’s mother.

55. Who is Liza Lu?

Ans: Liza-Lu is the name of Tess’ immediate younger sister.

56. Who is Parson Tringham?

Ans: Parson Tringham is the local historian.

57. Who is responsible for Tess's tragedy, Alec or Angel?

Ans: Alec is responsible for Tess's Tragedy.

58. Who is Sorrow?

Ans: Sorrow is the name of Tess’ child by Allec.

59. Who tells Angel that Tess has gone to sandborne?

Ans: Mrs. Durbeyfield tells that Tess has gone to sandbourne.

60. Who was Alec?

Ans: Alec is the handsome wicked son of a wealthy merchant, Simon Stokes.

61. Who was Angel Clare?

Ans: Angel Clare, the youngest son of Reverend and Mrs. Clare, is the husband of Tess.

62. Who was Michelangelo?

Ans: Michelangelo was an Italian Renaissance artist in several genres as painting, sculpting, architecture, poetry and engineering.

63. Why does Angel want to go to Brazil to launch his farming project?

Ans: Angel wants to go to Brazil to launch his farming project to buy lands at cheap rates and to start a new life there.

64. Why does Angel want to go to Brazil?

Ans: Angel wants to go to Brazil to look for a farm to buy.

65. Why does Tess kill Alec?

Ans: Tess kills Alec to avenge the wrong done by him to Angel whom Tess desires to regain.

66. Why does Tess write a letter to Angel Clare before the Marriage ceremony?

Ans: Tess writes a letter to Angel Clare before the marriage ceremony to disclose her accident with Alec and her child Sorrow.

67. Why does Tess write a letter to Angel?

Ans: Tess writes a letter to Angel to disclose her past and slips it under his door.

68. Why has Angel Changed his feelings towards Tess?

Ans: The endurance of his suffering in Brazil has softened his mind and a sense of regret has grown in him for his wrong-doing to her. So, Angel has changed his felling towards Tess.

69. Who is more sinned against than sinning?

Ans: Tess is more sinned against than sinning.

70. Who is Car Darch?

Ans: Car Darch, nicknamed the Queen of Spades, is the who woman nearly fights Tess because of laughing at her when she (C) stains her dress with treacle.

71. How did Retty die?

Ans:

72. What does the narrator consider ‘the greatest misfortune’ of her life?

Ans: Tess’s “feminine loss of courage at the last and critical moment.”

73. What is Emminster?

Ans:

74. What is Flintcomb Ash?

Ans: Flintcomb Ash is the farm where Tess goes to work for the man from Tantridge.

75. What is Kingsbere?

Ans: Kingsbere is the English village where the ancient d'Urberville family lived.

76. What is Marlot?

Ans: Marlot is the village where Tess lives with her impoverished family.

77. What is Stonehenge?

Ans: Stonehenge, a heathen temple, is a prehistoric monument in Wiltshire, England.

78. What is the Chase?

Ans: The Chase is the oldest wood in England.

79. What is the Complete Fortune-Teller?

Ans: The Complete Fortune-Teller is a fortune-telling book which Mrs. Durbeyfield consults from time to time.

80. What is the Cross-In-Hand?

Ans: Cross In Hand is a small village located in East Sussex in Southern England.

81. What is the Slopes?

Ans: The Slopes is the name of the house of Alec D’Urberville.

82. What is Tib?

Ans: Tib is the wicked mare of Alec.

83. What may cause the “Twang”?

Ans: Twang may be produced from the cows eating from wild garlic.

84. What was inscribed on the tombstone?

Ans: The word “Resurgam” which means "I shall rise again" was inscribed on the tombstone.

85. Who is Blanche Ingram?

Ans: Blanche Ingram, a lady in Jane Eyre , is foil to Jane Eyre and wants to marry Rochester.

86. Who is Marian?

Ans: Marian is the room mate of Tess. She is also in love with Angel Clare and becomes an alcoholic after Tess and Angel marry.

: