Go Top

'Ester 1916' by W.B. Yeats: brief-answer Questions

Ester 1916

by W.B. Yeats

1. In which year did the historical ‘Easter Rising’ take place? [NU 2017]

Ans: The historical 'Easter Rising' took place in Ireland against British rule on Easter Monday, April 24, 1916.

2. What does ‘terrible beauty’ signify in the poem “Ester 1916”? [NU 2015]

Ans: The phrase 'terrible beauty' in “Easter 1916” refers to the creation of Irish national identity through the patriotic death of so many Irish revolutionaries.

3. What is ‘terrible beauty’? [NU 2013]

Ans: The 'terrible beauty' in Easter 1916 is the patriotic death of so many Irish revolutionaries.

4. What is the poem “Easter 1916” about? [NU 2014]

Ans: The poem "Easter 1916" about the events of the Easter Rising that took place in Ireland against British rule on Easter Monday, April 24, 1916.

5. Who is Mac Bride in the poem ‘Easter 1916’? [NU 2016]

Ans: Macbride was an Irish republican executed by the British for his participation in the 1916 Easter Rising.

6. Who is Maud Gonne? [NU 2013]

Ans: Maud Gonne was an Irish revolutionary. She is also the beloved of William Butler Yeats.

7. "A terrible beauty is born’ – What is this terrible beauty?

Ans: The 'terrible beauty' to Yeats is the patriotic death of so many Irish revolutionaries.

8. How is a "terrible beauty" born in Ireland?

Ans: A "terrible beauty" is born in Ireland by the patriotic death of Irish revolutionaries in the Easter uprising of 1916.

9. What do you know of Mac Bride?

Ans: Macbride was an Irish republican executed by the British for his participation in the 1916 Easter Rising.

10. What do you understand by 'Easter'?

Ans: In the Christian faith, ‘Easter’ means the celebration of the resurrection of Christ three days after His crucifixion.

11. What does "colour green" symbolise in "Easter 1916"?

Ans: In "Easter 1916" "colour green" refers to the green motleys which are symbolic of Irish nationality.

12. What does the phrase "terrible beauty" refer to?

Ans: The phrase "terrible beauty" in ‘Easter 1916’ by W B Yeats refers to the creation of the sense of Irish nationality through the patriotic death of Irish revolutionaries in 1916.

13. What does the 'stone' symbolize in the poem 'Easter 1916'?

Ans: The 'stone' in the poem 'Easter 1916' symbolizes unity and inflexibility of purpose.

14. What does the title Easter 1916 signify?

Ans: The title “Easter 1916” signifies the events of the Easter Rising that were staged in Ireland against British rule on Easter Monday, April 24, 1916.

15. What is "terrible beauty"?

Ans: The phrase "terrible beauty" in ‘Easter 1916’ by W B Yeats refers to the creation of the sense of Irish nationality through the patriotic death of Irish revolutionaries in 1916.

16. What is terrible beauty in ‘Easter 1916’?

Ans: The 'terrible beauty' in Easter 1916 is the patriotic death of so many Irish revolutionaries.

17. What is the theme of the poem "Easter 1916"?

Ans: The theme of the poem, 'Easter 1916' is the commemoration of the Irish revolutionaries who died fighting against British rule on Easter Monday, April 24, 1916.

18. What is the meaning of 'living stream'?

Ans: The living stream in Easter 1916 means the shifting transience of popular moods, the complacency and indifference of everyday Irish society.

19. Who is the lady referred to in most of poems by WB Yeats?

Ans: The lady referred to in most of poems by WB Yeats is Maud Gonne whom he loved.

20. Who was John MacBride?

Ans: John Macbride was an Irish republican executed by the British for his participation in the 1916 Easter Rising.

21. What is I. R. B.?

Ans: I. R. B. stands for The Irish Republican Brotherhood.

22. What does the stone symbolize?

Ans: The stone in “Easter 1916” by Yeats symbolizes the strong determination of the Irish revolutionaries to make Ireland free.

23. Where is Bethlehem and why is it famous?

Ans: Bethlehem is the place where Jesus Christ was born.

24. Who are the symbols of change and flux?

Ans: The horse, its rider, the birds, the cloud etc. are the symbols of change and flux.

25. Name some revolutionaries of Ireland.

Ans: Patrick Pearse, Thomas MacDonagh and James Conolly were some revolutionaries of Ireland.

26. Who is referred to by vainglorious lout?

Ans: John MacBride is referred to by ‘vainglorious lout’.

27. What does 'a white skull' symbolize?

Ans: A white skull symbolizes the absence of creativity.

28. What is "The Criterion"?

Ans: The Criterion was a British literary magazine published from October 1922 to January 1939. It was created by T. S. Eliot who served as its editor for its entire run.

29. What is irony?

Ans: Irony  is a rhetorical device or literary technique in which what appears to be the case differs radically from what is actually the case.

30. What is stream of consciousness?

Ans: Stream of Consciousness refers to the flow of thoughts in the conscious mind. It is a literary technique that attempts to represent the inner workings of a character’s mind at all levels of awareness.

: