Go Top

Semantics; Brief-answer Questions

Semantics

1. What is semantics?

Ans: Semantics is the study of meaning without context.

2. What does semantics deal with?

Ans: Semantics focuses on the study of meaning which is important to understand a sentence.

3. How does semantics differ from pragmatics?

Ans: Semantics deals with the literal meaning of words or phrases whereas pragmatics deals with the contextual meanings of them.

4. What is synonym?

Ans: A synonym is a word or phrase that means nearly the same as another word or phrase in the same language.

5. What is antonym?

Ans: An antonym is a word that is the opposite meaning of another. (e.g., bad and good).

6. What is homonym?

Ans: Homonym is one of a group of words that share the same pronunciation or the same spelling but have different meanings.

7. What is homophone?

Ans: Homophone is a word that is pronounced the same as another word but differs in meaning, origins, or spelling.

8. What is hyponymy?

Ans: Hyponymy is the relationship between a specific word and a more general term of the word, between a hyponym and its hypernym.

9. What do you mean by Eponym?

Ans: An eponym is a person, place, or thing after whom or after which something is named, or believed to be named.

10. What is conceptual meaning?

Ans: Conceptual meaning is the literal or core sense of a word derived from definition given in dictionaries and the appearance of this lexical item.

11. What is connotation?

Ans: Connotation is the associated or secondary meaning of a word or expression in addition to its explicit or primary meaning.

12. What is denotation?

Ans: Denotation is the literal meaning of a word or the "dictionary definition" of a word.

13. When does ambiguity occur in a language?

Ans: Ambiguity occurs in a language when a word or the structure of a sentence gives a variety of meanings.

: