Go Top

'A Voyage to Brobdingnag' by Jonathan Swift; Brief-answer Questions

A Voyage to Brobdingnag

by Jonathan Swift

1. What is the name of Gulliver's second voyage?

Ans: The name of Gulliver's second voyage is “A Voyage to Brobdingnag”.

2. Who first discovers Gulliver in Brobdingnag?

Ans: A field worker first discovers Gulliver in Brobdingnag.

3. How did the little girl call Gulliver in that country?

Ans: The little girl in that country called Gulliver “Grildrig” that means “little man”. 

4. How did Gulliver address the little girl of the farmer?

Ans: Gulliver addressed the little girl of the farmer as ‘Glumdalclitch’ or ‘nurse’.

5. Who is Glumdalclitch?

Ans: Glumdalclitch is the name of the “nurse” of Gulliver.

6. How was Gulliver rescued from the bowl of cream? [NU 2014]

Ans: Gulliver was rescued from the bowl of cream by pulling him out of the thick liquid just in time by Glumdalclitch.

7. What did the farmer's friend advised him?

Ans: The farmer's friend advised the farmer to make some money by exhibiting Gulliver on a market day.

8. What was the name of the metropolis of Brobdingnag? [NU 2017]

Ans: Lorbrulgrad or the Pride of the Universe was the name of the metropolis of Brobdingnag.

9. How did Gulliver impress the Queen?

Ans: Gulliver impressed the queen with his compliments and general manner.

10. What did the Queen order her cabinet-maker?

Ans: The Queen ordered her cabinet-maker to build a box that may serve as a bed-chamber for Gulliver. 

11. Who is Gulliver’s main enemy in the royal court of Brobdingnag?

Ans: The dwarf is Gulliver’s main enemy in the royal court of Brobdingnag.

12. What human invention does Gulliver propose to the king of Brobdingnag that the king finds revolting?

Ans: Gulliver proposes the use of gunpowder to the king of Brobdingnag.

13. How did Gulliver describe the King about the use of gunpowder?

Ans: Gulliver described the King about the use of gunpowder in great detail.

14. How was Gulliver aided by a captain in a ship from the clutches of an eagle?

Ans: Gulliver was inside a box. The eagle carried the box in its beak and then dropped it in the sea from where he was rescued by the captain of a ship.

: