Go Top

Age of Chaucer (1340-1400); Brief-answer Questions

Age of Chaucer (1340-1400)

1. What is the duration of the Age of Chaucer?

Ans: The duration of the Age of Chaucer is 1340-1400.

2. Who is called the father of English poetry? [NU 2016]

Ans: Geoffrey Chaucer is called the father of English poetry.

3. Who is Chaucer? 

Ans: Geoffrey Chaucer, the Father of English literature, is the greatest English poet of the Middle Ages.

4. Why is Chaucer called the father of English Language?

Ans: Chaucer is called the father of English Language because he transformed English from a dialect to a language and dared to venture literary works like The Canterbury Tales in this dialect.

5. Who are the contemporaries of Chaucer?

Ans: William Langland and John Wyclif were two contemporary writers of Chaucer.

6. Who is Langland?

Ans: William Langland, a contemporary poet of Chaucer, is the presumed author of a the alliterative verse Piers Plowman.

7. What is "Piers Plowman"?

Ans: "Piers Plowman" is a Middle English allegorical narrative poem by William Langland.

8. Who is Thomas Malory?

Ans: Thomas Malory was the author or compiler of Le Morte d'Arthur, one of the most popular prose romances of the medieval period.

9. What is Morte d'Arther?

Ans: Morte d’Arthur is a masterpiece of Thomas Malory. It tells the story of King Arthur and his Knights at the Round Table.

10. Who wrote Morte d’ Arther? [NU 2018]

Ans: Thomas Malory wrote Morte d’ Arther.

11. What are the three periods of Chaucer's poetry?

Ans: The French Period, The Italian Period and The English Period are the three periods of Chaucer's poetry.

12. Mention some literary works by Chaucer.

Ans: The Canterbury Tales, The House of Fame and Troilus and Criseyde are some literary works by Chaucer.

13. What is masterpiece of Geoffrey Chaucer? [NU 2013]

Ans: The Canterbury Tales is the masterpiece of Geoffrey Chaucer.

14. Why is Chaucer's poetry remarkable?

Ans: Chaucer's poetry is remarkable because it realistically and clearly depicts the ways of life of his age. 

15. What is The Canterbury Tales? [NU 2018]

Ans: The Canterbury Tales is a collection of stories in a frame story by Geoffrey Chaucer.

16. How many pilgrims are there in “The Canterbury Tales”?

Ans: There are thirty one pilgrims in “The Canterbury Tales” including Chaucer and the Host or Harry Bailey.

17. How many tales each pilgrim had to tell in 'The Canterbury Tales'? [NU 2015]

Ans: In 'The Canterbury Tales' each pilgrim had to tell four tales: two tales on the way to Canterbury and two more on the way back.

18. What type of poem is "Troilus and Criseyde"?

Ans: "Troilus and Criseyde" by Chaucer is a love-romance.

19. Who were Troilus and Criseyde?

Ans: Troilus and Criseyde were the two lovers of the poem Troilus and Criseyde by Chaucer. Troilus was the youngest son of Priam and Criseyde was the daughter of Calchas.

20. Who wrote Troilus and Criseyde?

Ans: Geoffrey Chaucer wrote Troilus and Criseyde. 

21. Who was William Caxton?

Ans: William Caxton was the founder of printing press in 1476.

22. What is Hundred Years' War?

Ans: Hundred Years' War refers to the war that took place between England and France from 1337 to 1453.

23. Which countries fought Hundred Years' War?

Ans: England and French fought Hundred Years’ War.

24. What is "Black Death"? [NU 2014, 2018]

Ans: The Black Death was one of the most devastating pandemics in human history, resulting in the deaths of an estimated 75 to 200 million people in Eurasia and peaking in Europe from 1347 to 1351.

25. What is Morality play? [NU 2014]

Ans: Morality play is a medieval dramatic form which allegorically presents an ideal Christian life on the stage.

26. What do you mean by Miracle and Mystery plays?

Ans: Miracle plays are concerned with incidents derived from the legends of the saints of the Church. Mystery plays deal with Gospel events only.

27. How is a 'Mystery play' different from a 'Miracle play'?

Ans: Mystery play is a medieval form of play based on the Biblical stories whereas 'Mystery play' is a medieval play dealing with the miraculous events of the life of saints.

: