Go Top

I'm on Fiverr with Web-development skill

Essay; Brief-answer Questions

Essay

1. What is an essay?
Ans: An essay is a short prose composition on a particular theme or subject which contains more than one paragraph.
2. What are the stages of writing an essay?
Ans: The stages of writing an essay are (i) researching, (ii) writing, and (iii) editing.
3. What are the three basic parts of an essay?
Ans: The three basic parts of an essay are introduction, body and conclusion.
4. What is a thesis statement? [NU 2013]
Ans: Thesis statement is the statement of an essay that outlines the central purpose of it.
5. What is an anti-thesis statement?
Ans: An anti-thesis statement is a statement that takes the opposite position.
6. What is the difference between a thesis statement and a topic sentence?
Ans: A thesis statement leads a longer work, usually an essay while a topic sentence leads a paragraph.
7. What is the being, the bang and the bongo? 
Ans: “The being, the bang, and the bongo” is a method for organizing one’s thoughts when they write an essay.
8. What is a lead sentence?
Ans: A lead sentence is the sentence that leads the rest of the paragraph and often includes the most important of the Wh-words (Who, What, When, Why, Where, How).
9. What is the difference between the topic sentence and the lead sentence?
Ans: The lead sentence is the sentence that starts a thesis statement and is interesting enough to capture the reader's attention, whereas the topic sentence gets straight to the point of what the writing is about. Sometimes the lead sentence may be the topic sentence. 
10. What is topic introducer?
Ans: Topic introducer is the sentence that introduces the overall topic of the text, generally in the first paragraph.
11. Write the names of four types of essays.
Ans: The names of four types of essays are narrative essays, descriptive essays, expository essays, and argumentative / persuasive essays.
12. What is a narrative essay? [NU 2016]
Ans: A narrative essay is an essay that maintains the sequence of time or place. It is story written about a personal experience.
13. What is a descriptive essay? [NU 2017, 2018]
Ans: A descriptive essay is an essay in which the picture of a person, a place or an object is portrayed vividly in such a way that the reader can visualize the topic.
14. What is a persuasive essay?
Ans: A persuasive essay known as the argumentative essay utilizes logic and reason to show that one idea is more legitimate than another idea.
15. What is an argumentative essay? 
Ans: An argumentative essay is an essay in which arguments are shown in favour of establishing a logic and proves the opposite idea false.
16. Give an example of an argumentative essay.
Ans: An example of an argumentative essay is “Good Teachers vs. Bad Teachers”.
17. What is an expository essay?
Ans: An expository essay is a genre of essay that investigates an idea, evaluates evidence, expounds on the idea, and sets forth an argument concerning that idea in a clear and concise manner.
18. What do you mean by an example essay?
Ans: An example essay is a type of essay where the illustration of any fact is given through examples. 
19. What do you mean by critical essay?
Ans: A critical essay is an in-depth analysis, interpretation and evaluation of a text usually intended for an academic audience.
20. Show the position of 'thesis statement' in an introduction of an essay. 
Ans: The thesis statement is typically located at the end of the opening paragraph of an essay introducing its main idea.
21. What is essay hook?
Ans: Essay hook is the first one or two sentences of an essay which serves as an introduction and works to grab the reader's attention.
22. How is report different from an essay? 
Ans: A report is divided into separate, headed or numbered sections and sub-sections. Essays do not usually have sections; they flow as a continuous piece of writing. A report may contain tables, charts and diagrams which essays do not usually include. 

: